Студентка от ФИСН е част от отбора, станал европейски шампион по шах

Българският национален отбор по шахмат за жени спечели златните медали на Европейското първенство, което се провежда в Будва, Черна гора.
Българките спечелиха над Грузия в последния кръг с 2,5 на 1,5 точки. Отборът ни завърши с 16 мач-точки след 7 победи, 2 равенства и нито една загуба.
Националният ни тим в състав – Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева, постигна грандиозния успех с 16 точки – седем победи, две равенства и нито една загуба.
Студентката от ФИСН Виктория Радева изигра партията си с висока температура, като 2 пъти по време на двубоя играта спираше заради здравословното й състояние. Преди дни нашето момиче бе в местната болница на системи. Въпреки това Радева от пловдивския клуб “Марица” спечели титлата от Държавното първенство по класически шахмат за жени, което се проведе в столичния Гранд хотел „Милениум“.
Пловдивчанката Виктория Радева започва да се занимава с шахмат, когато е на 3 години и половина. Неин първи треньор е баща ѝ Славей Радев, който и досега има най-големи заслуги за израстването на Виктория. В момента тя е студентка в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и изучава Национална сигурност във Факултета по икономически и социални науки.
Едва на 19 години Виктория Радева стана осмата българка с гросмайсторско звание. Тя има зад гърба си множество титли: 2 шампионски титли за жени, 11 титли при девойките. Освен това е световна вицешампионка до 10 години, световна ученическа шампионка до 17 години, световна шампионка по рапид до 13 години, европейска шампионка по рапид до 16 години.

Академичното ръководство на университета и на ФИСН й пожелава още повече успехи и успешно дипломиране!